Alt du trenger å vite om golfballer

Golfballen er en av de viktigste delene av utstyret for enhver golfspiller, og valget av riktig ball kan påvirke spillet ditt betydelig. Skal du velge en hard golfball, eller en myk golfball, og hva er egentlig forskjellen mellom de?

 

I denne bloggposten vil vi besvare noen av de vanligste spørsmålene om golfballer, som "Hva er de beste golfballene" og "Hvilken golfball du skal velge". Her takler vi vanlige spørsmål som hvorfor det finnes forskjellige lag på golfballene, og hva som er forskjellen mellom en fast og en myk golfball.

 

Innholdsoversikt:

  1. Hvilken golfball skal jeg velge?
  2. Hva betyr spinn på golfballen?
  3. Hva er forskjellen mellom myke og faste golfballer?
  4. Hvorfor finnes golfballer i forskjellige farger?
  5. Hva er inni en golfball?
  6. Hvor tung er en golfball?
  7. Hva er de beste golfballene?
  8. Hva er levetiden på en golfball?

 

Hva slags golfball skal jeg velge?

Når du velger en golfball, bør du vurdere flere faktorer som kan påvirke golfspillet ditt. Alt fra hvor raskt du svinger golfkøllen, hva slags type golfspiller du er, og hvilket aspekt av golfspillet du fokuserer på, kan alle være relevante faktorer å vurdere. For golfballer er det et par ting som skiller de forskjellige typene. En av de største fakturene er hvor mange lag golfballen er laget med, som påvirker kompresjonen av golfballen, og om golfballen er myk eller fast.

 

Generelt sett vil golfere med en raskere svinghastighet foretrekke baller med høyere kompresjon, mens spillere med en lavere svinghastighet vil få mer ut av baller med lavere kompresjon. Kompresjonen av golfballen er normalt styrt av antall lag på golfballen. Normalt sett er det 5 forskjellige typer:

 

Golfballer med 1 lag er laget av et enkelt materiale og er svært harde baller. Disse golfballene ser du sjeldent på golfbanen eller driving rangen, og brukes normalt sett til minigolf og lignende.

 

Golfballer med 2 lag er laget med en stor kjerne og er deretter dekket med et ekstra ytterlag. Disse golfballene kan være myke eller faste, og er laget for nybegynnere og høye handicap golfere. Disse golfballene tilbyr en god kombinasjon av god avstand, mer tilgivelse og høyere ballflukt. Et eksempel på en slik golfball er Callaway Supersoft.

 

Golfballer med 3 lag er designet for golfere som ønsker å få litt mer ut av golfballen, og er typisk for midt til lav handicap golfere. Disse golfballene kan også være faste eller myke, men hovedfordelen er at en 3-lags golfball vil spinne mer enn 2-lags golfball. Fordelen med mer spinn er at du får mer kontroll og stoppkraft i golfballen, som lar deg kontrollere golfballen bedre på innspill til greenen. Et eksempel på en slik golfball er Titleist Pro V1.

 

Golfballer med 4 lag har normalt sett høyere kompresjonsgrad og er laget for bedre golfere med en raskere svinghastighet. Sammenlignet med 3-lags golfballer vil 4-lags golfballer være fastere og tilby mer spinn, som igjen hjelper med kontroll og stoppkraft. Et eksempel på en slik golfball er Titleist Pro V1x.

 

Golfballer med 5 lag er en svært sjelden variant, og det finnes ikke mange varianter av denne i dag. Denne golfball-typen er laget for bedre golfere, og er ganske lik 4-lags golfballene. Forskjellen er at 5-lags golfballer normalt føles litt mykere ut ved balltreffet, som hjelper med følelsen i golfspillet. Et eksempel på en slik golfball er TaylorMade TP5.

 

Hva betyr spinn på golfballen?

Lurer du noen ganger på hvorfor golfballen din skrur til høyre eller venstre? Det skyldes at golfballen har for mye sidespinn. Og hvorfor lander golfballen din på greenen og ruller av? Det er fordi golfballen ikke har nok spinn bakover. Mengden spinn en golfball har er veldig viktig, uansett hvilket ferdighetsnivå du er på. Generelt sett vil du ønske mer spinn når du blir bedre og mindre som nybegynner.


Golfballen din kan spinne fra side til side, den kan ha bakspinn og toppspinn. Når man får for mye sidespinn på en golfball, typisk når man slår en slice eller hook, vil golfballen kurve i luften. Hvor mye den kurver er avhengig av hvor mye sidespinn golfballen får. Toppspinn skjer normalt når man slår for mye ned på golfballen, som vil gjør at golfballen får en lav ballbane, men vil triller langt.

 

Den viktigste spinnen på golfballen er bakspinn. Bakspinn gjør at golfballen "klatrer" opp i luften og hjelper med å få høyde og lengde på slagene. Jo mer spinn du får, jo høyere vil golfballen klarte. Dette ser man typisk med en driver som har en lav loft, og gir derfor mindre bakspinn på en golfball. Sammenlignet med en wedge, som har høy loft og riller designet for å gi mer spinn, vil få en betydelig høyere ballbane. Den andre fordelen med bakspinn er når golfballen lander. Med høyere bakspinn, som på wedger, vil golfballen ikke rulle ut like mye, og man får stoppet golfballen der man ønsker det.

 

Hva er forskjellen mellom myke og faste golfballer?

Når det gjelder myke og harde golfballer, blir mange litt forvirret om hva de skal bruke eller hva fordelene ved hver er. Noen tror at myke golfballer spinner mer på greenen og at harde golfballer går lengre. Noen tror at myke baller er bedre for nybegynnere og at harde baller er for bedre golfspillere.

 

Dette kan være sant, men det er ikke alltid tilfelle. Erfarne golfspillere kan bruke en myk golfball mens noen nybegynnere bruker en hard golfball. Når du tenker på en myk golfball, kan "myk" bety to forskjellige ting. Den ene er er kompresjons-nivået, mens den andre er en myk følelse.

 

Kompresjons-nivået er en måling som gjøres på golfballen. En golfballen med et kompresjons-nivå under 70 er normalt en golfball med lav kompresjon. Disse golfballene er designet for nybegynnere, høy handicappere og golfere med en lavere svinhastighet.

 

En golfball med myk følelse ved treff kan brukes av spillere på alle ferdighetsnivåer. Måten ballen føles når du treffer den er stort sett en personlig preferanse. Du kan få golfballer med høy kompresjon og mykt ytterskall, eller baller med lav kompresjon og fast ytterskall.

 

Hvorfor finnes golfballer i forskjellige farger?

Hvis du ikke alltid lander i fairwayen eller har problemer med å se golfballen i luften, kan en golfball med en annen farge hjelpe deg. Hvite golfballer kan av og til være vanskelig å se i luften, spesielt når solen henger lavt på ettermiddagen. Normalt sett er røde og orange golfballer enklere å se i de fleste sitasjoner, men det finnes golfballer i hele regnbuens farger. Her er det personlig preferanse som bestemmer.

 

Hva er inni en golfball?

Inni en golfball finner man som oftest en kjerne kombinert med et ytre skall. Kjernen kan være laget av gummi eller andre materialer, og er vanligvis fast. Det ytre skallet består av en blanding av materialer som gir ballen dens karakteristiske utseende og spillegenskaper. De vanligste ytre skallene er normalt laget av Urethane, Ionomer eller Surlyn. De fleste golfballer har også små fordypninger, kalt "dimples", som bidrar til å redusere luftmotstanden og gi ballen mer stabilitet og lengde.

 

Hvor tung er en golfball?

Vekten av en golfball er begrenset til å ikke veie mer enn 45,9 gram ifølge USGA-regler (United States Golf Association). En standard golfball veier vanligvis rundt 45-45.9 gram. Vekten kan ha en påvirkning på hvor langt golfballen går, men også på hvor mye spinn den får. Det er også viktig å merke seg at golfballens vekt varierer avhengig av hvilken type golfball du bruker, da forskjellige materialer og teknologier kan påvirke vekten.

 

Hva er de beste golfballene?

Det er ikke en enkel eller entydig svar på dette spørsmålet, da det avhenger av spillerens personlige preferanser og ferdighetsnivå. Det finnes imidlertid noen populære golfballer som anses å være blant de beste på markedet. Noen av disse inkluderer Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft, Taylormade TP5, Bridgestone Tour B RX, Wilson Staff Triad og Srixon Z-Star. Disse ballene er kjent for å ha gode egenskaper som høy hastighet, lav spinn og god følelse, og er normalt målrettet mot lav handicap golfere.

 

For nybegynnere og høy handicap golfere, som kanskje mister flere golfballer på en runde, kan disse golfballene være en betydelig investering. Derfor finnes det andre populære golfballer som tilbyr veldig gode egenskaper for disse ferdighetsnivåene, men til en annen prislapp. Eksempler på dette er Callaway Supersoft og Srixon Ultisoft.

 

Det er viktig å huske at det å velge den "beste" golfballen for deg kan være en prosess med prøving og feiling, og det er lurt å teste ut forskjellige typer golfballer for å finne den som fungerer best for deg og din vsing.

 

Hva er levetiden på en golfball?

Levetiden på en golfball kan variere avhengig av faktorer som bruk, lagring og kvalitet. Generelt sett vil golfballer som blir utsatt for mye slitasje og hardt spill ha en kortere levetid. Golfballer som blir lagret på en tørr og kjølig plass kan vare lenger enn de som blir utsatt for høy varme og fuktighet.

 

Vanligvis kan man forvente at en golfball av god kvalitet vil vare i flere runder, mens billigere golfballer kan miste sin kvalitet og egenskaper etter bare noen få runder. Det kan derfor være lurt å sjekke golfballene regelmessig for eventuelle tegn på slitasje eller skader, og erstatte de som begynner å bli slitt. Det er også viktig å nevne at golfkøller som wedger påfører betydelig mye mer slitasje enn andre golfkøller, siden de er designet for å "grepe" golfballen bedre.

Tilbake til bloggen