Alt du trenger å vite om golfkøller

Som en nybegynner kan det være overveldende å prøve å forstå de forskjellige golfkøllene og deres bruksområder. Her er en enkel oversikt over de vanligste golfkøllene og alt annet du trenger å vite om golfkøller.

 

De vanligste golfkøllene som brukes i dag er driver, fairway wood, hybrid, jern, wedger og putter. Alle golfkøllene har forskjellige bruksområder og er ment til å hjelpe deg å spille bedre golf.

 

Den største forskjellen mellom alle golfkøllene, foruten design, er det vi kaller loft, som betyr vinkelen på treff-flaten til køllehodet. For de lange slagene ønsker man lite loft, altså en lav vinkel, slik at golfballen får en lavere og penetrerende ballbane, som gir deg mer lengde på slagene. Golfkøllene med høy loft er ment for de korte slagene og gir deg mer kontroll over golfballen. Disse golfkøllene brukes som regel rundt greenen, som er hvor flagget står plassert.

 

Innholdsoversikt:

  1. De forskjellige golfkøllene
  2. Hvor lang skal golfkøllen være?
  3. Hva er links golfkøller?
  4. Hvor mange golfkøller kan man ha i golfbagen?

 

De forskjellige golfkøllene

Driver er den lengste køllen en golfspiller har i golfbagen. Driveren har som regel en lav loft, altså vinkel på treff-flaten, som er spesielt utformet for å slå ballen så langt som mulig fra utslagsstedet. Med et stort og rundt køllehode, og et langt og tynt skaft, kan driveren generere høy svinghastighet og høyere hastighet på golfballen. Driveren er en viktig golfkølle som normalt setter utgangspunktet for de lange Par-4 og Par-5 golfhullene, og et vellykket utslag kan være forskjellen mellom en birdie og en bogey. Se vårt utvalg Drivere her.

 

Fairway Wood (eller Wood) er designet for å hjelpe golfspillere med å slå lange slag fra fairwayen og semi-roughen. De er spesielt nyttige for golfere som ønsker å oppnå høyere ballflukt og lengre avstand på slagene. Fairway woods kan også brukes fra tee-stedet på lengre hull, og er som regel en av de lengste golfkøllene i golfbagen etter driveren. Wooder har vanligvis større hoder og lengre skaft enn jernkøller, noe som gir dem en større treff-flate og mer lengde. Golfkøllene heter Wood, fordi de var laget i treverk i tidligere tid. Nå i moderne tider er Fairwaywood som regel utformet med materialer som aluminium, titanium og karbonfiber. Se vårt utvalg Wooder her.

 

Hybrider, også kjent som Rescue, er en blanding av fairway wood og jernkølle. Hybrider er designet for å hjelpe golfere å få ballen i luften raskt og med mindre anstrengelse enn et langt jern. Hybrider er ideelle for å spille fra rough eller ujevne områder, og gir god avstand og presisjon på samme tid. Hybrider er også nyttige for å erstatte lange jern, spesielt for golfere som har vanskeligheter med å spille med lengre jern. Hybrider kalles også Rescue, fordi golfkøllen ofte redder deg når golfballen ligger dårlig til ute på golfbanen. Se vårt utvalg Hybrider her.

 

Utility jern, også kjent som driving iron eller driving jern, er en type golfkølle som er designet for å gi spilleren lengde og presisjon på lange slag. Utility jern er vanligvis laget av stål og andre metaller, og har en lignende form som jernkøller med en flat bunn og en smalere såle enn hybrider. Utility jern er som regel mer tilgivelig enn lengre jern og kan være en god erstatning for både lange jernkøller og hybrider, spesielt når du ønsker å slå lange slag fra utslagsstedet. De har en lavere ballbane enn driveren, noe som gjør det lettere å kontrollere slaget og lande ballen nøyaktig der du vil. Dette er spesielt nyttig på vindfulle dager hvor det er lurt å holde ballen lavt, slik at du får mer kontroll over ballbanen. Se vårt utvalg Utility Jern her.

 

Jernkøller er en av de viktigste golfkøllene i golfspillerens golfbag. Disse golfkøllene er konstruert med en metallhode og et skaft, og er en svært allsidig golfkølle som kan brukes til å slå ballen fra fairway eller rough, fra utslagssted, og til korte slag nær eller rundt greenen. Jernkøller finnes i et bredt utvalg av nummererte modeller, fra 1-jern til 9-jern, med lavere nummer som er mer egnet for lange slag og høyere nummer som er mer egnet for korte slag. Høyere numre er også lettere å kontrollere og gir mer spinn på golfballen, noe som kan være nyttig for å få mer kontroll på golfballen. Jernkøller er som regel den golfkøllen man har flest av i golfbagen. Det vanligste er å ha et 5-Jern til og med et 9-Jern, inkludere en Pitching Wedge i det samme settet, og skrives ofte 5-PW. Noen velger også å ha et 4-Jern i tillegg, mens andre ønsker en hybrid i stedet for de lengre slagene. Se vårt utvalg Jernkøller her.

 

Wedger er en type golfkølle som er designet for å hjelpe deg med å spille korte slag rundt greenen, eller for å få golfballen ut av hinder som sandbunkere. Disse golfkøllene har en høy loft, som gir ballen en bratt bane opp i luften, og bidrar til å kontrollere lengden på slaget. Wedger gir også veldig mye spinn på ballen, som hjelper med å stoppe ballen slik at den ikke ruller ut. Wedger er tilgjengelige i forskjellige loft-grader, som vanligvis varierer fra 48 grader til 64 grader. En typisk golfer vil ha minst to wedger i bagen, en pitching wedge og en sand wedge. Pitching wedgen brukes til å spille slag fra fairway og rundt greenen, mens sand wedgen er ideell for å komme ut av bunkere, og til å spille korte slag rundt greenen. Med en wedger i bagen kan du få mer presisjon og kontroll rundt greenen, og forbedre spillet ditt på kortere slag. Se vårt utvalg Wedger her.

 

Chippere er et alternativ til wedger, og er en golfkølle som er ment for å hjelpe deg å få golfballen inn på greenen. En chipper er et flott alternativ til golfere som synes det er vanskelig å chippe med en wedge, og ønsker mer hjelp for å spare antall slag ute på goflbanen. 

 

Putteren er kanskje den viktigste golfkøllen i golfbagen. Dette er golfkøllen som skal brukes for å få ballen i hullet på greenen. Puttere kommer i mange forskjellige stiler og design, og det finnes ingen "riktig" måte å putte på. Det er imidlertid viktig å finne en putter som passer til din puttestil og preferanser. Noen puttere er designet for å gi mer stabilitet, mens andre er mer responsive og gir mer feedback. Det er også viktig å finne en putter med riktig lengde og vekt for å sikre at man har god kontroll og føler seg komfortabel under puttingen. De mest vanlige putterene er blade og mallet. En blade er en putter som har et smalt hode og et mer tradisjonelt design, og gir som regel mer feedback. En mallet har et større hode med vekting som er strategisk plassert for å balansere puttere, noe som gjør den mer stabil og tilgivelig. Se vårt utvalg Puttere her.

 

Hvor lang skal golfkøllen være?

Lengden på golfkøllen blir bestemt basert på lengden av skaftet. Lengden på golfkøllen varierer avhengig av hvilken golfkølle man ser på. En driver, som er den lengste golfkøllen i golfbagen, har normalt en lengde på 45-46 tommer. En putter derimot, som er den korteste golfkøllen i golfbagen, har en lengde på rundt 33-35 tommer. Golfkøller kan også bli skreddersydd til hver enkelte golfer, siden alle golfspillers høyde, armlengde og spillestil er unik. Dette gjøres på en Custom Fitting time med en kølle-ekspert, hvor man finner riktige lengder og vinkler for akkurat deg og din spillestil.

 

Hva er links golfkøller?

Links golfkøller, eller bare links, er ordinært et tysk begrep som brukes for å definere en venstrehendt spiller. For golfkøller så er høyrehendt og venstrehendte golfkøller forskjellig, og links brukes normalt for å presisere at golfkøllen er for venstrehendte golfere. Links brukes også for å definere en golfbane-type. Links golfbaner er den eldste typen golfbane som ble først utviklet i Skottland, golfens hjemland. Linksbaner ligger som regel langs kystlinjen og er laget på sandjord som gir god drenering på golfbanen. Kjennetegnene er derfor harde og tørre fairwayer som gir mye rull med flat mark.

 

Hvor mange golfkøller kan man ha i golfbagen?

I profesjonelt spill som turneringer eller handicaptellende-runder er det maksimale antallet golfkøller du kan ha i golfbagen 14. Dette inkluderer en driver, fairway woods, hybrider, jernkøller, wedger og en putter. Å begrense antallet til 14 golfkøller gir golferen en balanse mellom nok alternativer for å håndtere forskjellige situasjoner ute på golfbanen, samtidig som man unngår å overvelde seg med for mange valg og for tung golfbag. Det er verdt å merke seg at noen golfbaner kan ha lokale regler som begrenser antallet golfkøller ytterligere, så det er alltid lurt å sjekke reglene før man går ut på banen.

Tilbake til bloggen